Mister du jobben til AI? Sjekk vår liste!

Med den raske økningen i teknologi og automatiserte maskiner har mange rutinepregete jobber blitt erstattet med roboter og digitale systemer. En studie utført av Forrester i 2019 estimerte at 10% av jobbene i USA ville bli automatisert i 2020, og en annen fra McKinsey anslår at nesten halvparten av alle jobber i USA kan bli automatisert i løpet av de neste ti årene.

Hva betyr dette for ferdighetene vi lærer i vårt nåværende arbeid og studier? Utvikler vi de kritiske myke ferdighetene som ikke kan repliceres av roboter, eller er våre nåværende ferdigheter lett erstattbare?

Financial Times skriver at yrker som bakere, kokker, lastebilsjåfører og taxisjåfører er i faresonen når det kommer til automatisering. I alle disse yrkene er risikoen for at ny teknologi skal føre til at mennesker blir overflødige over 60 prosent. 

Stephen M. Kosslyn, som er sjefen for Foundry College og har vært professor ved Harvard University, sier at det å forstå og håndtere følelser, og å ta hensyn til situasjonen vi er i, er veldig viktig for å tenke godt, løse problemer på kreative måter, snakke effektivt med andre, lære raskt og gjøre gode valg. Følelser er viktig når vi snakker med andre mennesker og samhandler med dem. Dette er egenskaper arbeidsgivere liker hos ansatte, sammen med evnen til å jobbe godt med andre og til å tilpasse seg nye situasjoner, heller enn bare å se på hvilket universitet du gikk på eller hvilke fag du tok.

For eksempel er jobber som er repetitive og rutinemessige mer sannsynlig å bli automatisert enn de som håndterer komplekse menneskelige følelser. Å lese røntgenbilder, for eksempel, kan snart bli mye mer automatisert med mindre behov for menneskelige radiologer, sammen med lastebilsjåfører, eller lager- og fabrikkbehandling. Imidlertid understreker Kosslyn at mens mye har blitt skrevet om hvilke typer jobber som sannsynligvis vil bli eliminert, er et annet perspektiv som ikke har blitt undersøkt like grundig å spørre ikke hvilke jobber som vil bli eliminert, men heller hvilke aspekter av gjenværende jobber som vil bli erstattet av maskiner.

Blant Norges beste på kundeservice – igjen!

Disse jobbene har størst sjanse til å bli erstattet av roboter

Sektorer på internasjonal basis som kan automatiseres etter graden av automatiseringspotensiale. Tall i prosent. Kilde: McKinsey

Tjenester innen overnatting og servering 73 %
Produksjonsarbeid 60 %
Transport og lagerarbeid 60 %
Jordbruk 57 %
Varehandel 53 %
Gruvearbeid 51 %
Bygg og anlegg 47 %
Varme-, ventilasjons og sanitærteknikk (VVS) 44 %
Engroshandel 44 %
Finans og forsikring 43 %
Kunst og underholdning 41 %
Eiendom 40 %
Administrativt arbeid 39 %
Helse og omsorgssektoren 36 %
Informasjonssektoren(inkludert IKT, innholdsproduksjon og telekommunikasjon) 36 %
Profesjonsyrker 35 %
Ledelse 35 %
Utdanning og pedagogiske tjenester 27 %

Høyest sannsynlighet er det for at du i framtiden handler skolebrød fra Mr. Robot og ikke Baker Hansen. Det tradisjonelle bakeryrket har nemlig et potensial for automatisering på over 90 prosent. 

En robot kan ikke oppnå den samme empatien og kommunikasjonen som trengs når en lege må fortelle en familie at deres kjære har gått bort, eller skape den samme forbindelsen mellom en bartender og gjestene. Derfor er det viktig å utvikle disse mellommenneskelige ferdighetene, siden de vil være viktige i vårt stadig mer automatiserte arbeidsmiljø.

Vi vet vi er lærere – Fagsnakk

Eksempler på 10 jobber som trolig ikke vil bli automatisert:

  1. Lege
  2. Sykepleier
  3. Psykolog
  4. Fysioterapeut
  5. Lærer
  6. Sosialarbeider
  7. Kunstner
  8. Musiker
  9. Personlig trener
  10. Skuespiller

Selv om det er sant at kunstig intelligens (KI) og teknologiske fremskritt har gjort det mulig å utføre visse oppgaver innenfor kunst, musikk og til og med psykologi, er det viktig å erkjenne at menneskelig kreativitet og empati fortsatt er unike og uerstattelige.

Når det gjelder skuespillere, er det sant at digitale avatarer og syntetiske skapninger har blitt stadig mer realistiske takket være avansert grafikk og animasjonsteknologi. Et eksempel på dette er Sora, et avansert 3D-animasjonssystem som har blitt brukt til å skape figurer og virtuelle verden i filmer og dataspill. Men selv om slike verktøy kan være nyttige tillegg i filmproduksjon og spillutvikling, er det fortsatt den menneskelige skuespillerens unike evne til å formidle følelser, tolke roller og skape en dyp forbindelse med publikum som ikke kan erstattes av teknologi alene. Skuespillerens unike personlighet, erfaring og tolkningsevne er uvurderlige elementer som bidrar til å gjøre en forestilling eller film minneverdig og gripende.

Når det gjelder kunst, musikk og psykologi, kan KI og dataprogrammer utføre visse oppgaver som å generere musikk og kunst basert på algoritmer og mønstre som er lært fra store datasett. På samme måte kan KI brukes til å analysere store mengder data og gi visse former for rådgivning eller terapi innen psykologi. Men selv om disse verktøyene kan være nyttige for å utføre visse oppgaver raskere eller mer effektivt enn mennesker, kan de ikke erstatte den menneskelige evnen til å skape kunst basert på personlige opplevelser, følelser og kreativitet, eller til å forstå og kommunisere med mennesker på et dypt følelsesmessig nivå.

I stedet for å se på teknologiske fremskritt som en trussel mot menneskelig arbeid, bør vi heller se på dem som muligheter til å forbedre og supplere våre evner. Ved å kombinere menneskelig kreativitet, empati og innsikt med teknologiske verktøy, kan vi skape nye former for kunst, musikk og terapi som beriker våre liv og samfunn på måter som tidligere ikke var mulig.

Det er klart at myke ferdigheter er nødvendige for å kunne bygge effektive relasjoner og utøve medfølelse og empati. Vi bør fokusere på å bygge slike ferdigheter i vårt nåværende arbeid og studier, både for fremtidig sikkerhet i vårt arbeid og for fremtiden til våre fellesskap.

Hva tror du om fremtidens arbeidplass? Fokuserer din arbeidsgiver på å utvikle myke ferdigheter? La meg få vite hva du synes i kommentarfeltet nedenfor.

For mer informasjon om hvordan vi utvikler ledere og medarbeidere. Ta kontakt med CEO Tor Berntsen på [email protected]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Rull til toppen