Slik jobber du fokusert på hjemmekontoret

Ingen pendling, ingen spontane møter, ingen kleskode – å jobbe hjemmefra kan virke som en drøm, men det blir fort komplisert når private gjøremål blander seg inn. Disse forstyrrelsene er enkle å ignorere på kontoret, men hjemme? Det er ikke alltid så lett å skille jobb fra privatliv.

Tenk deg at du jobber med et prosjekt, og så ringer en venn. Du vet du må få jobben gjort, men det føles feil å ikke snakke med dem, spesielt når du har muligheten. Eller når du planlegger dagen og må klemme inn personlige ærender. Å slenge inn en vask midt på dagen virker som en rask sak – helt til du ender opp med å jobbe sent for å ta igjen tapt tid. Når er du egentlig “på jobb” og når er du “fri”?

Woman at standing desk home office talking on business video call Woman working from home at standing desk is walking on under desk treadmill home office stock pictures, royalty-free photos & images

Jeg har er coach innen selvledelse og mange av mine klienter jobber på avstand. Jeg har sett alt – det bra, det dårlige, og det virkelig grusomme. De som klarer seg best med hjemmekontor, er de som setter klare grenser for seg selv.

Her er noen råd for å gjøre hjemmearbeidet mer effektivt og tilfredsstillende, enten du gjør det hver dag eller bare nå og da.

Fastsett arbeidstid. Det høres kanskje rart ut, men for en fokusert arbeidsdag, late som du ikke jobber hjemmefra. Før jeg ble tidsstyringscoach, var min egen timeplan helt kaotisk. Jeg hadde ingen faste tider for når jeg skulle sitte ved datamaskinen, og jeg blandet ofte inn private ærend i løpet av dagen. Og siden jeg ikke satte grenser for privatlivet mitt, hadde jeg heller ingen for jobben. Jeg satt hjemme og følte meg skyldig for ikke å sjekke jobbmailen til alle døgnets tider og klarte aldri helt å slappe av.

Men alt endret seg da jeg innførte faste “kontortider” for hjemmearbeidet (for meg var det omtrent fra 9 til 18 på hverdager). Jeg begynte å spørre meg selv: “Ville jeg gjort denne oppgaven hvis jeg var på kontoret?” Hvis svaret var nei, måtte det vente til før eller etter jobb. Husarbeid, ærend og tid med venner måtte skje utenfor arbeidstiden. Klart, jeg tok fortsatt imot en og annen samtale fra en venn i lunsjen, eller ordnet en nødsituasjon som bilreparasjon i arbeidstiden, men dette var unntak.

Velferdspermisjon – dette er reglene

Din hjerne kan bare takle så mye fokus Srini Pillay To ting som dreper evnen din til å fokusere William Treseder Hvordan holde fokus når du jobber med flere prosjekter samtidig Heidi K. Gardner og Mark Mortensen Strukturer dagen din for suksess. Gjør dagen hjemme mer effektiv ved å legge opp den annerledes enn en vanlig arbeidsdag. For eksempel, hvis du bare jobber hjemmefra en dag i uken eller av og til, gjør den til en møtefri dag. Hvis du ikke kan unngå møter helt, sett av minst halve dagen til fokusert arbeid. Velg et tidspunkt som passer deg, basert på eventuelle nødvendige møter og energinivået ditt.

Definer en eller to viktige oppgaver du vil få gjort i denne perioden. Dette kan være oppgaver som krever en time eller mer med uavbrutt oppmerksomhet, eller ting som trenger mer kreativ og strategisk tenkning enn du kan få til på kontoret. Det er også lurt å lukke e-posten din i denne perioden – eller i det minste holde deg unna den i en time om gangen. Gi kolleger beskjed om når du ikke er tilgjengelig, så de ikke blir overrasket over sen respons.

Sett grenser med andre. For at innsatsen din skal holde, vær tydelig med de som kanskje ser hjemmekontordagene dine som vanlige hjemmedager. Forklar venner, familie og bekjente at dagene du jobber på avstand ikke er muligheter for aktiviteter som ikke er jobbrelaterte. For eksempel, hvis du er hjemme med din partner, si, “Jeg planlegger å være på datamaskinen fra 8 til 17 i dag. Jeg er glad for å slå av en prat i lunsjen, men utover det vil jeg være opptatt.” Vanligvis, når du setter forventninger og holder deg til dem (for eksempel virkelig stoppe klokken 17), forstår folk grensene dine i stedet for å anta at du vil være tilgjengelig. (Jeg anbefaler også å ha et sted hvor du kan være borte fra alle andre som kan være hjemme, som et kontor eller et soverom hvor du kan lukke døren og være ute av syne.)

I situasjoner hvor du kan få uventede besøk, må du være diplomatisk. Hvis en nabo dukker opp, vær åpen for en prat i noen minutter, akkurat som du ville med en kollega som stopper ved skrivebordet ditt. Men foreslå ikke at de kommer inn på en kopp kaffe eller har en utvidet diskusjon. Bruk heller en elegant avslutningsfrase som “Det var så hyggelig å snakke med deg, men jeg har litt arbeid jeg må gjøre ferdig,” og deretter avtal et tidspunkt å møtes etter arbeidstid eller i helgen. Eller, hvis utleieren din sier han ønsker å komme forbi for å gjøre noen reparasjoner, tilby en tid eller dag som passer best for deg, i stedet for å la ham ta ledelsen.

Arbeidstakere flest vil gjerne fortsette med hjemmekontor noen dager.

Hvis du må håndtere ikke-arbeidsrelaterte forespørsler i løpet av dagen, sett forventninger for hvor mye tid du har, basert på hvordan tidsplanen din er på kontoret. For eksempel, hvis familien din ber deg om å gjøre ærend, anslå hva du kan gjøre i løpet av en lunsjtime, og forplikt deg bare til det. For eksempel, si, “Jeg er glad for å hente renseriet og litt melk i lunsjen, men jeg har ikke tid til fullskala dagligvarehandel før etter jobb.” Eller del opp ærendene i mindre biter, som, “Jeg kan slippe av bilen hos mekanikeren i dag, men får ikke ringt om helseforsikringsspørsmålet før i morgen.”

Når du forklarer grensene dine, trenger du ikke å gjøre det unnskyldende. Fremlegg dem som fakta, og ha samme respekt for din tid hjemme som du ville hatt hvis du var på stedet. Når du konsekvent kommuniserer og lever etter disse forventningene, vil andre mennesker begynne å forvente dem, og du vil finne deg selv med mer tid til fokusert arbeid.

Selvledelse kan utvikles og forutsetter en strukturert prosess som pågår over lenge tid. Ved å bruke vårt online lederprogram som ramme for en slik utviklingsprosess kan du på en effektiv og smidig måte hjelpe alle dine medarbeidere til å lede seg selv slik at de presterer bedre og skaper eksepsjonelle resultater – uansett om hvor de jobber.

Ta kontakt med Tor Berntsen, CEO iProsess på [email protected] for å avtale et møte om hvordan vi kan hjelpe deg med å utvikle selvledelse i din organisasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Rull til toppen